• 22. 4. 2020

Prechladnutie a chrípka – ako ich odlíšiť a liečiť?

Chrípka a prechladnutie patria do skupiny akútnych infekčných ochorení dýchacích ciest. Obe ochorenia spôsobujú vysoko nákazlivé vírusy a ľudia si ich často pletú, hoci chrípka je v porovnaní s nachladnutím omnoho závažnejšia. Hoci na prechladnutie ľudia obyčajne nezomierajú, ak sa len náhodou neskomplikuje závažnou bakteriálnou infekciou, na chrípkovú epidémiu každoročne na svete zomrie 500-tisíc ľudí. 90 % z nich sú starší,  slabí alebo chronicky chorí ľudia  nad 65 rokov. U ekonomicky aktívnych osôb má chrípka na svedomí približne 10 % výpadkov z práce z dôvodu choroby.

Vírus chrípky napáda respiračný systém, medzi osobami sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou. Liečba trvá obvykle jeden až dva týždne. Väčšina ľudí, ktorí sa infikujú, sa zotaví počas jedného až dvoch týždňov, ale u niektorých sa môžu vyvinúť život ohrozujúce komplikácie ako napríklad zápal pľúc. Komplikácie môžu nastať aj u zdravých ľudí a v každom veku. Komplikáciami spojenými s chrípkou sú najviac ohrození nielen starší ľudia nad 65 rokov ale aj malé deti. Príkladmi komplikácií sú zápal pľúc, zápal priedušiek, sinusitída a ušné infekcie. Chrípka tiež zhoršuje chronické zdravotné problémy. Ľudia s astmou môžu mať záchvaty počas chrípky a ľudia s chronickou poruchou srdca môžu pocítiť zhoršenie stavu.

Chrípka aj prechladnutie sa šíria kvapôčkovou infekciou, čiže z osoby na osobu kvapôčkami pri kašli alebo kýchnutí kvapôčky doletia až do veľkej vzdialenosti. Nakaziť sa môžete priamym kontaktom s chorým človekom alebo pri dotknutí sa nakazených povrchov. Vírus chrípky podľa všetkého prežíva niekoľko hodín na látke či papierových vreckovkách. Vírusy do tela vstupujú nosom alebo hrdlom a nepríjemné na nich je to, že už deň pred objavením sa príznakov je človek infekčný a ešte ani nevie, že bude chorý. Deti nakazené chrípkou môžu byť infekčné viac ako 10 dní a jeden pasažier s príznakmi chrípky môže preniesť ochorenie na 72 % ľudí na palube dopravného lietadla.

Ste si naozaj istí, že máte chrípku?

Príznaky chrípky a prechladnutia sú veľmi podobné a pri ich rozlíšení pomôžu nasledujúce otázky:

  • Objavili sa ťažkosti náhle, v priebehu niekoľkých hodín?

Pri bežnom nachladnutí dochádza k pozvoľnému zhoršovaniu stavu, no pri chrípke je nástup ochorenia rýchly a prudký.

  • Máte horúčku?

Pravidelne si merajte telesnú teplotu a v prípade, že prekročí 38°C, použite na jej zníženie vhodné lieky. Zvýšenou teplotou do 38°C sa netreba zaoberať, pretože je to prirodzený prejav obrany organizmu. Naopak, ak máte horúčku vyššiu ako 39°C dlhšie než jeden deň, zájdite k lekárovi. Počas horúčky nezabúdajte na riadny pitný režim, to je dva až tri litre denne.

Pri prechladnutí je teplota menej častá väčšinou do 38°C, no pri chrípke je charakteristický náhly a prudký nástup vysokej teploty 39-40°C.

  • Cítite sa slabý a unavený?

Mierna je aj celková únava, slabosť a vyčerpanosť, kým pri chrípke je od začiatku veľmi výrazná a pretrváva 2-3 týždne.

  • Potíte sa alebo máte triašku?

Potenie a triaška je častým príznakom chrípky už od začiatku ochorenia, pri nachladnutí veľmi zriedka.

  • Trpíte prenikavou bolesťou hlavy?

Bolesť hlavy sa objavuje zriedkavo pri prechladnutí, pri chrípke je bolesť veľmi výrazná.

  • Máte bolesti svalov a kĺbov?

Celková bolestivosť svalov a kĺbov pri nachladnutí je len mierna. Pri chrípkových stavoch je veľmi výrazná.

  • Trápi vás suchý kašeľ alebo bolesti hrdla?

Pri nachladnutí je kýchanie a nádcha častá, taktiež bolesť hrdla. Môžu sa objaviť aj mierne prejavy kašľa.

Pri chrípke sa nádcha, kýchanie a bolesť hrdla objavujú niekedy, no pacient máva suchý, dráždivý a vyčerpávajúci kašeľ.

Na uvoľnenie zapchatého nosa a zmiernenie príznakov nádchy si môžete vyskúšať inhalovanie slanej alebo minerálnej vody, nosné kvapky alebo spreje, morskú vodu v spreji. Bolestiam v hrdle uľavíte napr. kloktaním slanou vodou alebo lyžičkou medu. Na trhu je množstvo voľnopredajných liekov a doplnkov z rady pastiliek, sprejov do hrdla alebo kloktadlá. Na silnú bolesť v hrdle môžete takisto použiť lieky proti bolesti. Pri kašli treba rozlišovať jeho druh a podľa toho zvoliť správny liek. Upokojujúce liečivá použite na suchý dráždivý kašeľ. Ak začnete vykašliavať hlien, hovoríme o kašli vlhkom alebo produktívnom, a v takomto prípade si zvoľte liek, ktorý uľahčuje vykašliavanie. Nikdy nepoužívajte oba takéto druhy liekov naraz, maximálne môžete cez deň užívať liek na vykašliavanie a v noci liek na tlmenie kašľa.

V období zvýšeného výskytu chrípky nie je vhodné navštevovať priestory s vysokou koncentráciou ľudí, dôležité je časté vetranie miestností v školách, kancelárií, upratovanie navlhko. Nepodceňovať umývanie rúk, najlepšie s pomocou antibakteriálnych mydiel  a gélov, používať jednorazové papierové vreckovky i jednorazové papierové utierky. Nepodceňovať vhodné teplé  oblečenie, ktoré má zabrániť podchladeniu, aby nedošlo k oslabeniu organizmu. V obytných priestoroch treba udržiavať optimálnu teplotu i vlhkosť vzduchu.

Liečba pozostáva zo zmierňovania príznakov a dostatočného oddychu. Väčšinou by sme mali byť schopní sami zvládnuť chrípku aj prechladnutie tým, že použijeme vhodné lieky voľne dostupné v lekárňach.

Antibiotiká na chrípku neúčinkujú!

Ako prvé je vhodná prevencia v podobe očkovania, posilňovania imunitného systému zdravou stravou, otužovaním a športom a v čase epidémie a prípadne pandémie chrípky aj liečba antivírusovými liekmi (Tamiflu, Relenza, ktoré sú len na lekársky predpis). Chrípka sa vyskytuje predovšetkým v zimnom období, a pretože južná a severná pologuľa majú zimu v rôznom čase, vznikajú každoročne dve chrípkové sezóny. Preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) podporuje každý rok výrobu dvoch vakcín — pre južnú aj severnú pologuľu. Napriek tomu, že chrípka na severnej pologuli vrcholí v januári alebo februári, nie je to vždy tak, môže dosiahnuť svoj vrchol aj koncom jari.

Očkovanie  pre vysokú schopnosť mutácie vírusu chrípky u jednotlivých  vakcín je účinné len približne jeden rok. Svetová zdravotnícka organizácia určuje zloženie vakcíny každý rok tak, aby obsahovala najpravdepodobnejšie kmene vírusu. Chrípková vakcína je odporúčaná ľuďom z rizikových skupín, ktorí by mohli mať komplikácie. Na očkovanie je najlepšie obdobie počas chrípkovej sezóny. Je to obdobie od 1.októbra do 30. apríla nasledujúceho roka. Protilátky sa vytvárajú 10–14 dní po očkovaní. Aj preto je potrebné sa očkovať každoročne.

Spracovaný materiál Kancelárie WHO na Slovensku

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď