• 22. 11. 2020

Starostlivosť o suchú, začervenanú až svrbiacu pokožku u dospelých a detí

Koža je dôležitý orgán nášho tela – je náš ochranný štít pred vonkajšími vplyvmi. Táto veľmi dôležitá bariéra má nielen ochrannú funkciu, ale je tiež podstatná pre zdravú imunitu. Väčšina z nás ju vníma hlavne z estetického hľadiska – či je pružná a jemná, alebo suchá so šupinami a zápalovými ložiskami. Rozoznávame pokožku dehydratovanú a suchú. Pri dehydratácii ide o reverzibilný stav, ktorý sa upraví použitím správnych prípravkov. Suchá pokožka sa prejavuje nepríjemnými pocitmi, ktoré môžu ovplyvňovať každodenné aktivity. Najčastejšie sa suchá koža prejavuje pocitom napätia alebo sťahovania, svrbením, ktoré sprevádza začervenanie a vznik prasklín. Bolestivé trhlinky sú spôsobené zníženou pružnosťou kože. Ruka v ruke so škrabaním a trhlinkami sa zvyšuje riziko infekcií kože – bakteriálnych, mykotických a vírusových. Môže dôjsť k zhoršovaniu stavu a často je nutné navštíviť kožného lekára. Je to začarovaný kruh, ktorému sa dá predísť každodennou a trpezlivou starostlivosťou o suchú a citlivú kožu.

Suchá koža

Faktory ovplyvňujúce suchosť kože:

  • fyzikálne – vietor, chlad, nízka vlhkosť vzduchu, zafajčené prostredie, nadmerný pobyt v prekúrenej miestnosti,  nadmerný kontakt s vodou, UV žiarenie.
  • chemické – mydlá, príliš chlórovaná voda, saponáty, rozpúšťadlá a ďalšie chemické látky používané v domácnosti alebo v práci, lieky na vnútorné použitie (retinoidy, diuretiká, antidepresíva, antihypertenzíva a ďalšie)
  • biologické – zmeny spôsobené starnutím kože ,stresom,  metabolickými ochoreniami, jednostrannou diétou  alebo poruchami obličiek, pečene, cievnym ochorením, ochorenia kože ako ekzém,.
  • genetické faktory – vrodené genetické ochorenia kože a spojivového tkaniva.

Človek môže byť ovplyvnený viac než jedným z týchto faktorov a s ich rastúcim množstvom vzrastá i závažnosť vysychania pokožky. Znalosť faktorov, ktoré ovplyvňujú vysychanie pokožky, pomôže pri prevencii a liečbe suchej pokožky. Prvou fázou v procese úbytku vlhkosti je úbytok povrchových lipidov, ktoré na pokožke tvoria prirodzenú bariéru brániacu odparovaniu vody.  Keď je táto lipidová bariéra narušená, vlhkosť sa môže ľahšie strácať. Odparuje sa z pokožky a zanecháva ju vysušenú. Ak tento stav pretrváva, znižuje sa úroveň hydratácie vo všetkých vrstvách pokožky, čo vedie k vzniku veľmi suchej pokožky.

suchá koža

Riešenie pre suchú pokožku

Pri umývaní suchej a veľmi suchej pokožky je dôležité používať  šetrné umývacie prostriedky bez obsahu agresívnych tenzidov a surfaktantov, ktoré pokožku pripravia o jej ochranné lipidy. V ideálnom prípade by čistiace emulzie mali byť obohatené o prirodzené hydratačné faktory (napr. urea), ktoré viažu vlhkosť vo vnútri pokožky. Pri umývaní nepoužívať príliš horúcu vodu. Uprednostniť sprchu pred kúpeľom v horúcej vode.  Po umytí použiť kvalitné telové mlieka, neparfemované, s neutrálnym pH, obohatené o výživné látky ako urea, kyselina mliečna, ceramidy, vitamín PP.  Pred pobytom v chladnom, sychravom, alebo mrazivom počasí ošetriť dostatočne pokožku mastným krémom, ktorý zabráni vysušeniu vplyvom vetra a chladu.  Pri oblečení uprednostňovať prírodné materiály –  bavlnu pred syntetickými, pod ktorými pokožka nedýcha.

Ak je prirodzená bariérová funkcia kože narušená, vlhkosť sa ľahšie odparuje, a pokožka sa stáva suchou, napätou a drsnou.

Citlivá koža

Citlivá a atopická koža reaguje na bežné látky vyskytujúce sa v našom prostredí a situácie neprimerane. Tu sa stretávame so zvýšene a nevyvážene reagujúcim imunitným systémom na vonkajšie alebo vnútorné podnety. Okrem vonkajších vplyvov je dôležitá vnútorná rovnováha. Stres a psychické napätie často spúšťa atopické prejavy na pokožke. Podráždenie sa prejavuje začervenaním, pľuzgierikmi, opuchom, svrbením alebo pocitom nepohodlia. Tieto prejavy môžu prejsť do opakujúcich sa chronických kožných problémov až k ekzému. Aj koža detí môže byť citlivejšia ako koža dospelého človeka. Je tenšia a priepustnejšia pre kožné prípravky – nie je totiž ešte úplne zrelá a má väčšie sklony k ekzematickým prejavom.

suchá koža

Hlavným faktorom prejavu ekzému je dedičná predispozícia, teda zdedený sklon k určitej chorobe, ktorý sa v rodine odovzdáva z generácie na generáciu. Riziko vzniku atopického ekzému u dojčiat a malých detí sa dá určiť v závislosti na atopickej rodinnej záťaži. Ak má jeden z rodičov akékoľvek alergické ochorenie, je riziko objavenia atopického ekzému u dieťaťa 20 – 40%. Ak sú obaja rodičia alergici, je riziko vzniku 40 – 60%. Ak majú (alebo mali ako deti) obaja rodičia priamo atopický ekzém, potom sa udáva riziko objavenia atopického ekzému kedykoľvek počas života až v 60 – 80%. Treba si však uvedomiť, že zdedený sklon k atopii nie je ešte aktívna choroba a ekzém sa nemusí vôbec objaviť, alebo sa môže objaviť len mierny, napríklad v podobe suchej pokožky bez ďalších zápalových zmien.

Riešenie pre citlivú až atopickú pokožku

Starostlivosť o citlivú pokožku zahŕňa každodenná hydratácia v podobe hydratačných krémov a mastí. Pri akútnom vzplanutí ekzému lekár predpisuje kortikoidné prípravky, ktoré sa aplikujú krátkodobo. Dôležitá je každodenná starostlivosť o pokožku, zabrániť jej vysušeniu . Suchej pokožke chýba prirodzená tuková vrstva, a preto je treba mastnotu dodať zvonku. Nestačí ľahký hydratačný krém, ale vhodný je výživnejší a hutnejší krém. Na našom trhu sú dostať kvalitné produkty na zmiernenie svrbenia, na premastenie pokožky či už u detí alebo dospelých. Vybrať sa dá z kvalitnej kozmetiky určenej práve pre citlivú, suchú a atopickú pokožku (Eucerin AtopiControl, Bioderma Atoderm, La Roche-Posay Lipikar a pod.)

 

Autor: PharmDr. Ľubica Krajčírová

 

zdroj obr.: www.pexels.com

 

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď