• 22. 4. 2021

Vlasy – koruna krásy

Vlasy okrem estetickej funkcie chránia hlavu pred UV žiarením a chladom. Za rôzny tvar a farbu je zodpovedná genetika. Vlasy sa tvoria už počas tehotenstva, v 14. týždni vznikajú prvé folikuly a v 18. prvé vlasy. Prvý porast plodu tzv. lanugo vypadáva v 36. týždni gravidity. Nadmerné vypadávanie vlasov tzv. efluvium môže spôsobiť výrazne preriedenie vlasov až plešivosť (alopécia). Dôvodom býva často narušenie vlasového folikulu, čo je tkanivo, z ktorého vlasy vyrastajú. Za normálnych okolností je ich počet konštantný. Na hlave je približne 100 000 vlasov. Každý neustále prechádza 3. fázami, ktoré nie sú u všetkých vlasov zosynchronizované, každý vlas je v inej fáze.

FÁZY: 

  1. ANAGÉNNA FÁZA – rastová fáza, ktorá prebieha 2 – 6 rokov. V tejto fáze dochádza k tvorbe kôry vlasov v dôsledku proliferácie epitelu.
  2. KATAGÉNNA FÁZA – v tejto fáze prestáva vlas rásť (v tejto fáze je menej ako 1% vlasov)
  3. TELOGÉNNA FÁZA – fáza bezprostredne pred vypadnutím vlasu (teloptóza), je pokojová a trvá približne 3 – 5 mesiacov

Podľa toho, ktorú fázu daná príčina zasahuje sa rozlišuje vypadávanie na:

  1. ANAGÉNNE EFLUVIUM
  2. TELOGÉNNE EFLUVIUM

ANAGÉNNE EFLÚVIUM

Tento typ prebieha počas rastovej fázy cyklu vlasu a patrí medzi difúzne vypadávanie. Okrem vlasov môže dôjsť k strate aj iného ochlpenia tela (obočie, očné riasy, …). Difúzne vypadávanie nastane po 2. – 4. mesiacoch predpokladanej / zistenej príčine.

Príčiny:

  • chemoterapia
  • intoxikácia ťažkými kovmi
  • užívanie cytostatík
  • užívanie retinoidov
  • užívanie interferónov
  • akútne systémové ochorenie
  • rýchlo rastúci nádor

Vypadávanie vlasov sa upraví do niekoľkých mesiacov po odstránení vyvolávajúcej príčiny.

TELOGÉNNE EFLÚVIUM

Za normálnych okolností každodenne vypadne 50 – 150 telogénných vlasov. Pri tomto type efluvia sú anagénne vlasy predčasne posunuté do telogénnej fázy. Ďalšou príčinou môže byť oneskorenie medzi stratou telogénnych vlasov a rastom nových. Taktiež môže byť spôsobené niektorými liekmi alebo fyzickým a psychickým stresom, prípadne poškodením vlasových folikulov. Objavuje sa u oboch pohlaví v akomkoľvek veku, môže byť akútne alebo chronické. Odstránením alebo odznení príčiny sa stav spontánne uvoľní.

Pre zistenie dôvodu sú potrebné rôzne vyšetrenia – biochemické, endokrinné (hypofunkcia štítnej žľazy), nutričné a autoimunitné vyšetrenie. Telogénne efluvium môže byť spôsobené syfilisom, preto je potrebné urobiť sérologické vyšetrenie. Taktiež histologické vyšetrenie na identifikáciu a vylúčenie androgénnej alopécie (trvalé vypadanie vlasov, je geneticky podmienené ochorenie, vplyv majú androgéne hormóny – zvýšená sekrécia testosterónu alebo zvýšená hladina voľného testosterónu, prípadne zvýšená citlivosť buniek na testosterón), väčšinou však nie je príčinou.

Telogénne efluvium sa vyskytuje aj v tehotenstve alebo pôrode v dôsledku estrogénu. Počas tehotenstva dochádza k zvýšeniu placentárneho estrogénu v krvi, čo môže spôsobiť zhustnutie vlasov, pretože sa predlžuje anagénna fáza. Po pôrode dochádza k jeho poklesu a vlasy prechádzajú z anagénnej fázy do telogénnej, čo spôsobí zvýšenú stratu vlasov. Približne po 3 mesiacoch po pôrode dochádza k ich vypadávaniu. Hormonálny vplyv má ja antikoncepcia – jej vysadenie alebo zmena, priebeh je však miernejší.

liečba

Špecifická liečba TE neexistuje, snahou je odhalenie a liečba vyvolávajúcej príčiny. Pri anémií je potrebné doplnenie železa. Železo je súčasťou kofaktoru, ktorý je potrebný pre aktivitu vlasového folikulu. Nedostatok železa je pri zníženom príjme potravy, hlavne u vegánov a vegetariánov alebo pri zníženom vstrebávaní napr. pri celiakii. Pri hypofunkcii štítnej žľazy je potrebné ovplyvnenie hormónov tejto žľazy. Podpornou liečbou je príjem zinku a selénu, ktoré tiež vznikajú pri nedostatočnom príjme z potravy. Platí to aj pre ďalšie stopové prvky ako horčík, meď alebo jód. Na lokálnu (miestnu) liečbu vypadávania vlasov sa používa minoxidil, ktorý stimuluje rast vlasov a predchádza ich vypadávaniu, prípadne aminexil s obdobným účinkom. Aplikuje sa dvakrát denne po dobu minimálne troch mesiacov na dosiahnutie viditeľného výsledku.

V praxi sa používajú tiež prípravky s obsahom kofeínu, najmä na liečbu alopécie spojenej s hormonálnou nerovnováhou alebo androgénnej alopécie u žien. Na vstrebanie kofeínu cez pokožku je potrebné nechať šampón pôsobiť minimálne 2 minúty. Lokálna aplikácia je určite vhodnejšia, na dosiahnutie potrebnej koncentrácie kofeínu vo vlasových folikuloch pitím kávy by sme museli vypiť asi 70 šálok kávy.

 AUTOR: Mgr. Oľga Kadašová

 

ZDROJE:

https://www.nizoral.sk/lupiny/o-lupin%C3%A1ch-a-chorob%C3%A1ch-sp%C3%B4soben%C3%BDch-hubami

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-2494.2006.00326.x

https://www.medaprex.sk/slovnik-pojmov/anagenne-efluvium-a2723

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482293/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1046/j.1365-2230.2002.01080.x

https://www.karger.com/Article/Abstract/245944

http://www.hpbiotin.com/wp-content/uploads/2013/02/beslenme-ve-sac.pdf

https://www.solen.sk/storage/file/article/98d740d120aa7aac9bf7e2208e7a8804.pdf

https://www.solen.sk/storage/file/article/DERMA_2_2020_final%20%E2%80%93%20Babincova2.pdf

https://www.eucerin.sk/indikacie/scalp-and-hair-problems/mastne-a-suche-lupiny

https://www.merriam-webster.com/dictionary/scurf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-2494.2006.00326.x

ŠVIHOVEC, Jan a kolektív. Farmakologie. Praha: GRADA, 2018. ISBN 978-80-247-5558-8.

 

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď