• 02. 5. 2020

Dlhodobá chronická únava

Dlhodobá chronická únava alebo tzv. chronický únavový syndróm je porucha, ktorá sa prejavuje extrémnou únavou, ktorá sa nezlepšuje odpočinkom a  zhoršuje telesnú a duševnú aktivitu človeka. Tomuto syndrómu sa venuje zvýšená  pozornosť v posledných 20 rokoch, v dobe,  keď sa životný štýl človeka v porovnaní s minulosťou výrazne zmenil.

Dlhodobú chronickú únavu treba odlíšiť od bežnej únavy, ktorá trvá krátko a býva prejavom rôznych ochorení. Najčastejšie vyskytuje vo veku od 20 do 50 rokov, ale môže sa prejaviť u ľudí každého veku, u ľudí pracovitých so zmyslom pre povinnosť a zodpovednosť, orientovaných na podávaný výkon, ktorí nevedia odpočívať. U žien ju zisťujeme dva až štyrikrát častejšie ako u mužov, najčastejšie u vysokoškolsky vzdelaných žien, ktoré majú dve zamestnania (rodina a profesia), u ľudí, ktorí prekonávajú náročné prekážky s cieľom dosiahnuť svoje ambície.

O chronickom únavovom syndróme hovoríme vtedy, ak únava trvá viac ako 6 mesiacov. Postihnutí udávajú rôzne subjektívne príznaky: zhoršenie pamäti, poruchy sústredenia, bolesti v krku, bolestivé lymfatické uzliny, bolesti alebo pocit nafúknutého brucha, hnačku, suchosť v ústach, nutkanie na zvracanie, chudnutie alebo priberanie, bolesti na hrudníku, búšenie srdca, bolesti svalov, kĺbov, bolesti hlavy, závraty, potenie, rannú stuhnutosť, tŕpnutie končatín,  poruchy spánku, psychické problémy – depresie, podráždenosť, pocity náhlej úzkosti a iné.

Stanovenie diagnózy chronického únavového syndrómu je zložité, nakoľko neexistuje žiadne špeciálne laboratórne vyšetrenie, ktoré by viedlo k potvrdeniu jeho prítomnosti. Treba myslieť na všetky ochorenia, ktoré sa prejavujú podobnými príznakmi a vylúčiť ich. Preto ľudia s chronickým únavovým syndrómom musia byť komplexne vyšetrení praktickým lekárom, ktorý zrealizuje potrebné laboratórne vyšetrenia a naplánuje vyšetrenia u špecialistov, aby vylúčil iné príčiny únavy:

  • nádorové ochorenia
  • poruchy imunity
  • infekcie
  • neurologické ochorenia
  • psychické ochorenia
  • endokrinné ochorenia
  • ochorenia srdca
  • ochorenia  pľúc
  • ochorenia  zažívacieho traktu a pečene
  • ochorenia  obličiek
  • ochorenia krvi
  • iné

prevencia a liečba

Neexistuje žiadna špecifická liečba chronického únavového syndrómu. Klinický priebeh ochorenia môže byť u rozličných pacientov rôzny, priebeh môže byť kolísavý, môžu sa striedať obdobia zhoršenia a zlepšenia.  Príznaky s náhlym začiatkom sa môžu skoro ustáliť a časom ustúpiť. Niektorí ľudia sa vyliečia celkom, iní nie. Ťažšie formy pretrvávajú i dlhé roky. Prístup k liečbe musí byť komplexný, nestačí liečiť jednotlivé príznaky, treba liečiť pacienta ako celok.

Základom liečby je liečba domáca spočívajúca v zmene životného štýlu. Hlavnú pozornosť treba venovať redukcii stresu  – vyhnúť sa alebo obmedziť psychické prepínanie vytvorením si plánu. Ľudia, ktorí opustili prácu inklinovali viac k zhoršeniu  výkonu ako tí, ktorí zostali aktívni,  ale v primeranej miere. Dopriať si dostatok spánku. Dostatočný spánok je základ. Odporúča sa vstávať v rovnakom čase každý deň a obmedziť ponocovanie. Pravidelne cvičiť. Začať pomaly a postupne zvyšovať záťaž. Pravidelné cvičenie zmierňuje príznaky. Vhodnými aktivitami je rýchla chôdza, plávanie, cyklistika… Urobiť si vlastné denné tempo a držať aktivitu každý deň na rovnakej úrovni. Udržiavať zdravý životný štýl. Jesť vyváženú stravu s dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny, piť veľa tekutín, prestať fajčiť, obmedziť prípadnú zvýšenú konzumáciu kofeínu. Doplniť stravu prírodnými doplnkami a vitamínmi, avšak vždy po konzultácii s odborníkom  – teda lekárom či lekárnikom. Liečiť existujúcu bolesť pri chronických ochoreniach, liečiť existujúce alergie. Zvážiť psychologické vyšetrenie a odbornú pomoc hlavne v prípade negatívneho myslenia a správania a nahradiť ho zdravým a pozitívnym.

 

  • Odoslal Alica dňa jún 15, 2023, 11:18 am

    Mam chronickú únavu už cca 3 roky, nikto nevie z čoho, počasie to zhoršuje, len doobeda ako tak žijem, poobede je to horšie, nadmerne zivam, dala som si do poriadku zuby, bola som na gynde, v krvi mi nič nenašli, ale bolia ma ľadviny, liečim sa

    Odpovedať →
    • Odoslal Anonym dňa december 30, 2023, 7:56 pm
      in reply to Alica

      Mate v tele zapal a na to je najlepsie zmenit zivotospravu. Carnivore je vase riesenie

      Odpovedať →

Zanechajte Vašu reakciu

Zrušiť odpoveď